OZNANILA

5. POSTNA, TIHA NEDELJA

18. 3. 2018


Če seme umre, obrodi obilen sad

(Jn 12, 20-33)

 

Jezusov odgovor Grkom je usmerjen na vse njegove učence. Videl in slišal vrvež množic, ki so mu sledile, zato je želel poudariti, da se ta »slava«, ki jih privlači, ta »slava«, ki bi jo radi bolje spoznali, precej razlikuje od njihovih pričakovanj. Njegovo življenje bo kmalu »uničeno«, beseda bo utišana, poteptana do smrti, pokopana v zemljo sovraštva.

Učenci stojijo pred »slavo«, ki se razkriva s trpljenjem in smrtjo, zato je tudi tako težko razumljiva. Kdor želi prav razumeti Božjo slavo, mora ostati v stiku s to Jezusovo smrtjo za življenje. Vsak kristjan in vsaka krščanska skupnost mora živeti v popolni odtujenosti od varnosti in človeškega zadovoljstva, da bi lahko služil/a Gospodu, in tudi, da bo lahko prejemal/a njegovo slavo, čast.

Jezusova »vznemirjenje« nam jasno razkriva, da tudi njemu ni bilo lahko trpeti. »Meso« se upira, čisto naravno je, da se trpljenju izogibamo. Tudi Jezus sam je občutil to isto odvračanje in se soočal z isto grozo pred smrtjo, ki je nakazovala, da bo smrt boleča in ponižujoča. Njegovo vprašanje: »In kaj naj rečem?«, razkrije to drhtenje, ta strah, to skušnjavo, da bi se izognil takšni smrti. Vsi evangelisti opisujejo to njegovo trepetanje in skrb, ki ga dela podobnega nam, ki nas je strah krhkosti. Toda Jezus se s tem trpljenjem spopade tako, da se »zaupa« Očetu. Samega sebe spodbudi tako, da sprejme vse to kot Očetov načrt, da je celotno njegovo življenje usmerjeno ravno v to uro, v kateri se v polnosti razkrije Očetova ljubezen do vseh ljudi.

Zaradi Jezusove smrti smrt ne bo več samo uničujoča, ustvarjalka nepremostljive razdalje, temveč bo postala pot v novo življenje. Podarjeno življenje v Njem ustvarja življenje. Uničeno življenje ustvarja upanje in novo solidarnost, novo občestvo, novo svobodo. »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.«SLOVO OD GOSPODA MARTINA PAVLOVIČA je bilo v ponedeljek, 12. marca, ob 16. uri na našem brežiškem pokopališču, ko smo se zbrali na pogrebni svečanosti in jo pričeli z daritvijo svete maše. Pokojni je živel iz globoke vere, kar pomeni, da mu je nedeljska in praznična svete maša v življenju pomenila vse. Svoje vere ni poudarjal z mnogimi besedami, temveč jo je preprosto živel kot mož, oče, stari ata, sorodnik, sosed, prijatelj, aktivni član Združenja šoferjev in avtomehanikov Brežice kakor tudi v svoji službi in poklicu šoferja, ki ju je vestno opravljal. V zadnjem obdobju svojega življenja je oblikoval križe iz različnega materiala, največ iz orehovega lesa in trte. Njegovi križi krasijo: Zimsko kapelo Sv. Križa in veroučni učilnici v Slomškovem domu, cerkev sv. Roka, kapelo Srca Jezusovega v Domu upokojencev, krilni oltar na pokopališču Brežice in marsikje imajo njegove križe in druge podobe doma. Bil je dolgoletni cerkveni ključar pri farni cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah in aktiven član gradbenega odbora pri izgradnji Slomškovega doma. Kako trdna je bila njegova vera, pa se je pokazalo še posebej v njegovi bolezni, ko je vdano sprejel Jezusovo besedo: »Kdor hoče hoditi za menoj, naj vzame vsak dan svoj križ in ga nosi za menoj.« To vero sta živela skupaj z ženo Zinko, ki je bila ob njem do zadnjega diha. Župnija Brežice se mu zahvaljuje za njegovo pričevanje vere in prosi Boga za blagi pokoj njegove neumrljive duše. Vsi, ki smo bili prisotni na pogrebni svečanosti, smo globoko doživljali slovo od njega in vsak izmed nas se lahko Bogu zahvaljuje, da smo ga smeli imeti v svoji sredi.

OBVESTILA

Srečanje biblične skupine bo v ponedeljek, 19. 3. 2018, po večerni sveti maši v Slomškovi sobi v župnišču.

 

Društvo 1824 vabi vse otroke do 15. leta starosti, da se udeležijo velikonočnih delavnic. V soboto, 24. marca 2018, od 9. do 12.00 ure, bodo v prostorih Slomškovega doma v Brežicah potekale delavnice izdelave butaric, velikonočnih voščilnic, okraskov in pirhov. Delavnico butaric vodijo sodelavke Karitas. Priporočamo (ni pa to nujno), da otroci s seboj prinesejo škarje, kakšno staro blago, vato, lepilo in morebiten drug material, ki ga imajo doma na zalogi, za butarice pa zelenje: pušpan, cipreso in bršljan. Vse izdelke bodo lahko otroci nato odnesli v svoje domove. Upamo, da se boste delavnic tudi letos udeležili v čim večjem številu. Projekt Ohranjevanje in posredovanje dediščine koledarskih in prazničnih šeg sofinancira Občina Brežice.

 

Zelo priporočamo, da si v brežiškem kinu (Dom kulture) ogledate film z naslovom Marijina zemlja, ki ga bodo predvajali v soboto, 24. marca 2018, ob 20. uri.

 

V postnem času vsak petek 20 minut pred jutranjo in večerno sveto mašo vabimo k premišljevanju križevega pota.

POSTNI GOVORI Vsak postni petek je ob 17.30 priložnost za sveto spoved, ob 18. uri pa sveta maša s postnim govorom.

 

Radijski misijon 2018  bo potekal od 18. do 25. marca in ima letos naslov »Pošlji Svetega Duha na nas« Začetek v nedeljo, 18. marca, ob 11. uri s sveto mašo, ki jo bo daroval Alek Zwitter v cerkvi na Žalah. Vsak dan bo osrednji nagovor ob 17. uri in večerni pogovor z gosti ob 20. uri. Od ponedeljka do petka bodo ob 8. uri Svetovalnice na misijonsko temo dneva. V soboto ob 9. uri sveta maša, ki jo bo daroval p. Marjan Čuden v cerkvi na Tromostovju.

 

V sklopu radijskega misijona bo tudi letos v naši župniji v petek, 23. marca, celodnevni spovedni dan. To pomeni, da boste lahko prihajali k spovedi skozi ves dan, zjutraj od 7h in zvečer do 19h.

 

Tudi letos bomo od 19. marca (slovesni praznik sv. Jožefa) do 25. marca (slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga bomo letos liturgično praznovali v soboto, 24. marca), obhajali teden družine. V središču tedna družine so letos zakonci. Papež Frančišek je o zakramentu zakona dejal: “Moški in ženska, ki se ljubita! To je Božja mojstrovina.” Namen letošnjega tedna družine je: da zakonca bolje spoznata, kaj pravi Sveto pismo o zakonskem življenju; da povabita Boga v svoj odnos; da poživita ljubezen v zakonu; da prepoznata, zakaj je zakon zakrament in zaživita iz njegove moči. Za zakonce so pripravljene zloženke, na katerih so preproste in konkretne spodbude za moža in ženo za vsak dan v tem tednu. Povabljeni ste, da naredite predlagane korake.

 

Blagoslov butaric oljk in drugega spomladanskega cvetja bo v soboto, 24. marca, pri večerni maši (18h) in na cvetno nedeljo, 25. marca, pri vseh svetih mašah (8h, 10h in 18h).

 

Glasbena šola Brežice prireja v cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah, v nedeljo, 25. marca 2018, ob 19. uri, koncert ob materinskem dnevu. Lepo vabljeni v čim večjem številu. Vsem materam pa čestitamo za njihov praznik in se jim zahvaljujemo, da so nosilke in varuhinje življenja.

 

Tečaj priprave na zakon bo pri nas v Brežicah 20., 21. in 22. aprila, vsakokrat ob 16. uri v Slomškovi dvorani v župnišču, Cesta prvih borcev 37. Informacije 07/49 61 275 ali GSM 031 582 301.


 

V noči iz sobote, 24. marca, na nedeljo, 25. marca, preidemo na pomladanski čas,
kar pomeni, da pomaknemo urne kazalce za uro naprej.
Večerne maše bodo od ponedeljka, 26. marca, ob 19. uri.

Molitev pred Najsvetejšim za duhovno prenovo naše župnije je vsak petek po večerni sveti maši. Vabljeni! Češčenje Najsvetejšega spreminja nas in svet!

 

MOLITEV »ZA ŽIVLJENJE« vsak četrtek od 9.00 do 10.00 dopoldne v kapeli Lurške Marije v brežiški bolnišnici. Lepo vabljeni, da se pridružite brežiški farani in tudi župljani vseh tistih župnij, ki sodijo v območje Splošne bolnišnice Brežice.


Zamaške in znamke še vedno zbiramo.

           


 

Božja služba

Med tednom so maše v zimski kapeli Sv. Križa v Slomškovem domu.
NEDELJA

5. postna,

tiha nedelja –

papeška nedelja;


Ciril Jeruzalemski,

škof, cerkveni učitelj


18. 3.

2018

Ob 8. uri

 


Ob 10. uriOb 18. uri

za farane /

za † Jožeta in Jožefo Šmajgl (obl. in

godovna)

za † očeta Jalovec Mihaela, stare starše 

Grubič- Jalovec in teto Hribar Jožefo


za † Martina Pavlovič (7. dan)

PONEDELJEK

Jožef,

Jezusov rednik

19. 3.

2018

Ob 8. uri

Ob 10. uri


Ob 18. uri

za † očeta in brata Jožeta Turk

za † Žerjav Anico (obl.), Jožeta Žerjav,

Pepco in Jožeta Baškovč

za † starša Jožeta in Jožefo Šerbec / za † Jožeta, Marijo, Henrika, Franca in Marico Ferenčak ter sorodnike / za † starše Gramc

TOREK

Klavdija,

mučenka

20. 3.

2018

Ob 8. uri


Ob 18. uri

Ob 19.uri

za † Jožefa in Jožefo Koprivc in vse †

sorodnike

za † Smukovič Jožeta (nam. cv.)

v bolniški kapeli po namenu

SREDA

Serapion, škof,

mučenec

21. 3.

2018


Ob 18. uri

Jutranje sv. maše ni.

za † Osojnik Tomislava (nam. cv.)

ČETRTEK

Lea, spokornica

22. 3.

2018

Ob 8. uri

9.00-10.00

Ob 18. uri

za † sorodnike, dobrotnike, poznane

v bolniški kapeli molitev za življenje

za † Ivana, vse † Žerjavove, vse sorodnike, Blaževič Ivana in Jožefo ter Bošnjak Jožeta

PETEK

 AlfonzTuribij

iz Mongroveja,

škof


23. 3.

2018

Ob 8. uri

Ob 16.uri

Ob 18. uriOb 18.30

za edinost v cerkvi in trdnost vere

v Domu upokojencev po namenu

za † Varlec Antonijo (obl.) in Mihaela, Lončar Amalijo in Janeza ter Klemenčič Cvetko

 5. postni govor

molitev pred Najsvetejšim za duhovno prenovo župnije

SOBOTA

Katarina Švedska,

redovnica

  24. 3.

2018

Ob 8. uri

Ob 18.uri

v zahvalo materam za življenje

za † Lubšina Martina (obl.), rodbino Rožman in rodbino Pavlič


NEDELJA

6. postna,

cvetna nedelja,

Gospodovo

oznanjenje;

Rebeka,

svetopisemska

žena

25. 3.

2018

Ob 8. uriOb 10. uri


Ob 18. uri

za farane /

za † Veble Cirila (obl.), Ano Žerjav (obl.),

Vozelj Majdo (obl.), Ano in Jožeta Veble

za † Pečar Franca


za † starše Opravž, vse sorodnike Opravž in Hotko

Izdal: Župnijski urad Brežice;  odgovarja: Milan Kšela, župnik;

Cesta prvih borcev 34, 8250 Brežice

Tel.: 07/ 49-61-275; GSM:031-582-301; www.zupnija-brezice.siNamen apostolata molitve za marec

V letošnjem marcu bomo molili za rast v duhovnem razločevanju:

Da bi vsaka Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju
na osebni in skupnostni ravni.


Razpored branja pri bogoslužju v župniji Brežice

Nedelja med letom

 

ob 8. uri

ob 10. uri

7. januar

Jezusov krst

Marjetka Peterkovič

Tomaž  Šubic

Katja Ogorevc

Valentina Lapuh

14. januar

2. ned. med letom

Kaja Galič

Ivana Vogrinc

Marija Žnideršič

Alana Radanovič

21. januar

3. ned. med letom

Majda  Adamič

Angela Ivančič

Marija Bogolin

Patricija Kelhar

28. januar

4. ned. med letom

Zinka Žnideršič

Kaja  Galič

Janja  Rostohar

Urška Racman

4. februar

5. ned. med letom

Mija Baškovč

Tomaž  Šubic

Katja Ogorevc

Davor Lipej

11. februar

6. med letom

Majda Adamič

Marjetka  Peterkovič

Valentina Lapuh

Alana Radanovič

18. februar

1. postna ned.

Ivana  Vogrinc

Bruno Budič

Marija Žnideršič

Lara Kopp

25. februar

2. postna ned.

Angela Ivančič

Zinka Žnideršič

Marija  Bogolin

Davor  Lipej

4. marec

3. postna ned.

Mija Baškovč

Tomaž Šubic

Patricija Kelhar

Štefko Kolić

11. marec

4. postna ned.

Majda Adamič

Kaja Galič

Janja Rostohar

Urška Racman

18. marec

5. postna-TIHA ned.

Štefko Kolić

Mateja Kolić

Katja Ogorevc 

Matic Omerzu

25. marec

CVETNA ned.-materinski dan

Marjetka Peterkovič

Angela Ivančič

Marija Žnideršič

Ana Žnideršič
Kaj se dogaja v Slomškovem domu?

Kržičnikova ul. 2, Brežice

V Slomškovem domu deluje Župnijska Karitas. Dežurne ure: Pisarna: vsak torek od 9.00-12.00, sprejem in oddaja obleke: vsaka sreda od 15.00-16.00. Telefon: 07 49 61 275 ali 07 49 61 091. Nujni primeri na gsm: 041 754 877. 

V Slomškovem domu je zimska kapela Sv. Križa.

V sobi levo od glavnega vhoda so razna srečanja: ob torkih in četrtkih telovadba, v sredo in soboto zvečer srečanje članov neokatehumenata, občasno pa razna predavanja.

Sobo desno od glavnega vhoda je veroučna učilnica, kjer so tudi razna druga srečanja in predavanja.

Slomškov dom živi, vsekakor pa se bomo trudili (Župnija Brežice in Društvo 1824), da bo v tej starodavni stavbi, sedaj obnovljenem objektu, ki je last vseh nas, vedno več novih vsebin in dogodkov. Vabimo tudi vse mlade naše župnije, da nam pri tem pomagate s svojo mladostno zagnanostjo, iznajdljivostjo, inovacijo …


SLOMŠKOV DOM, Kržičnikova 2, 8250 Brežice

Dogodki v tednu od 18. 3. do 25. 3. 2018

 

Vsak dan od ponedeljka do sobote zjutraj (8.00 in 18.00)

sveta maša v zimski kapeli sv. Križa

Nedelja, torek, sreda, četrtek

verouk

Torek, sreda, četrtek popoldne

telovadba - srečanje

Torek od 9.00 do 12.00

Župnijska Karitas

Sreda od 15.00 do 16.00

Župnijska Karitas

Sreda ob 19.00

srečanje za neokatehumensko skupino

Sobota, 24. marec, od 9.00 do 12.00

velikonočne delavnice za otroke


 


                                   Razpored maševanja v bolniški kapeli           

Marije Lurške v Splošni bolnišnici Brežice


V BOLNIŠKI KAPELI JE SVETA MAŠA VSAK TOREK OB 19. URI.

Datum

Duhovnik

Župnija

Telefon

13. 3. 2018

Janez Zdešar

Velika Dolina

040/221-077

20. 3. 2018

Gregor Majcen

Brestanica

07/49-79-160

27. 3. 2018

Milan Kšela

Brežice

031/582-301

3. 4. 2018

Matej Užmah

Dobova

041/820-324

10. 4. 2018

Roman Travar

Dobova

040/157-201

17. 4. 2018

Ludvik Žagar

Leskovec

041/912-858

24. 4. 2018

Jože Pacek

Čatež ob Savi

040/204-932

1. 5. 2018

Franc Levičar

Raka

041/268-082

8. 5. 2018

Vlado Leskovar

Bizeljsko

041/771-935

15. 5. 2018

Jože Miklavčič

Kostanjevica na Krki

040/351-890

22. 5. 2018

France Novak

Sv. Križ – Podbočje

031/239-104

29. 5. 2018

Janez Žakelj

Cerklje ob Krki

041/321-019

5. 6. 2018

Robert Smodiš

Videm ob Savi - Resa

031/232-025

12. 6. 2018

Franc Rataj

Artiče, Sromlje

041/ 723-691

19. 6. 2018

Alfonz Grojzdek

Krško

040/719 -337

26. 6. 2018

Janez Kozinc

Pišece

031/219-446Razpored maševanja v kapeli Srca Jezusovega v

Domu upokojencev Brežice, Dobovska cesta 8, Brežice


V KAPELI  SRCA JEZUSOVEGA JE SVETA MAŠA VSAK PETEK OB 16. URI.


Datum

Duhovnik

Župnija

Telefon

16. 3. 2018

Gregor Majcen

Brestanica

031/696-804

23. 3. 2018

Janez Zdešar

Velika Dolina

040/221-077

1. 4. 2018, Velika noč

Matej Užmah

Dobova

041/820-324

6. 4. 2018

Milan Kšela   

Brežice

07/49-61-275

13. 4. 2018

Jože Špes

Brestanica

07/49-79-160

20. 4. 2018

Jože Pacek

Čatež ob Savi

07/49-64-703

27. 4. 2018

Janez Kozinc

Pišece

031/219-446

4. 5. 2018

Robert Smodiš

Videm / Resa

031/232-025

11.5. 2018

Franc Levičar

Raka

07/49-75-303

18. 5. 2018

Vlado Leskovar

Bizeljsko

041/771-935

25. 5. 2018

France Novak

Sv. Križ – Podbočje

07/49-78-227

1. 6. 2018

Jože Miklavčič 

Kostanjevica na Krki

07/49-87-026

8. 6. 2018

Janez Žakelj

Cerklje ob Krki

07/49-69-175

15. 6. 2018

Franc Rataj

Artiče

041/ 723-691

22. 6. 2018

Roman Travar

Dobova

040/157-201Slomškov dom v Brežicah


                                              

       Kako potekajo dela na obnovi Slomškovega centra v Brežicah:

O Slomškovem centru v Brežicah
  


                    


Ċ
Župnišče Brežice,
27. jan. 2015 05:12
Ċ
Župnišče Brežice,
21. avg. 2014 23:31
Ċ
Župnišče Brežice,
13. okt. 2016 23:56
Comments