OZNANILA
I. berilo: Am 7,12-15; Psalm: 85; II. berilo: Ef 1,3-14;

Evangelij: Mr 6,7-13


15. NEDELJA MED LETOM

15. 7. 2018


Jezus pošilja apostole

Jezus je poklical k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva. Apostole je Jezus najprej poklical vsakega posebej, da so šli za njim. Potem jih je naredil za skupnost, da bi “bili z njim” (3,14). Zdaj jih pošilja k ljudem po dva in dva. Odlomek, v katerem Jezus daje učencem navodila, je neke vrste popotni dnevnik. Učenci ne smejo pozabiti, da morajo razodevati obličje tistega, ki jih pošilja. To je osebna izkaznica apostolske Cerkve, ki postane deležna Jezusovega poslanstva.

Oznanjevanje evangelija mora biti vedno v uboštvu, saj oznanja križ, ki je odrešil svet. Dvanajsteri in njihovi nasledniki se morajo zelo truditi, da živijo vrednote Kraljestva, ki ga oznanjajo. Jezus jih je izrazil v prilikah: neuspeh, skritost, nemoč in majhnost. Največja skušnjava je misliti, da obstajajo bolj primerna sredstva za dosego cilja. Ko daje Jezus učencem napotke, jim ne govori toliko, kaj morajo govoriti. Bolj jim želi povedati, kakšni morajo biti. To, kar si, vpije glasneje od tega, kar govoriš. Ali: besede mičejo, zgledi pa vlečejo, pravimo. Drži, da je Božja beseda učinkovita sama od sebe; naše pričevanje ji ne doda verodostojnosti. Seveda pa ji naše slabo pričevanje lahko vzame verodostojnost. Mi ne znamo ustvariti rože, lahko pa jo uničimo!

Uboštvo, ki ga naroča Jezus, prihaja iz veselja nad najdenim zakladom (Mt 13,44) in pelje k zmagi nad grehom sveta, ki je v poželenju po bogastvu, moči in slavi. Uboštvo nekako povzema vse vrednote Jezusovega življenja. Kajti Bog je v svoji ljubezni ubog. “Saj vendar poznate milost našega Gospoda Jezusa Kristusa! Bogat je bil, pa je zaradi vas postal ubog, da bi vi obogateli po njegovem uboštvu” (2 Kor 8,9). Tudi za nas je uboštvo pogoj, da lahko ljubimo. Kajti dokler imaš stvari, daješ stvari; ko pa nimaš ničesar, daješ sebe. Šele tedaj v resnici ljubiš. Nadalje to, kar imaš, te ločuje od bližnjega; kar pa daješ, te z njim združuje. Dokler nisi ubog, pomenijo stvari, ki jih daješ, le neke vrste oblast, ki jo vršiš nad bližnjim. Uboštvo te tudi osvobaja idolov, ki vladajo v tem svetu. Je tudi konkreten izraz vere, saj tako staviš vse zaupanje v Boga, svojega Očeta in Gospodarja vsega.

Že v stari zavezi Bog izbira majhnost in nemoč, da pride do zmage. David je premagal strašnega Goljata, ko se je odpovedal čudoviti bojni opravi, ki mu jo je ponudil kralj. Tudi Gedeon je zmanjšal svojo vojsko od 30 tisoč vojakov na tristo: bilo jih je namreč preveč, da bi Bog mogel zmagati. In Pavel piše: “Bog si je izbral tisto, kar je v očeh sveta noro, da bi osramotil modre. Bog si je izbral tisto, kar je v očeh sveta slabotno, da bi osramotil tisto, kar je močno” (1 Kor 1,27s.). To lekcijo sta dobro razumela Peter in Janez, ki sta napravila prvi čudež v porajajoči se Cerkvi. Hromega sta ozdravila z besedami: “Srebra in zlata nimam, dam ti pa, kar imam: v imenu Jezusa Kristusa Nazarečana, hôdi!” (Apd 3,6). Če bi imela srebro in zlato, bi naredila kakšno dobro delo, morda ustanovila hišo za hrome. Toda vera se je mogla roditi le iz oznanila, ki je bilo podano v uboštvu in slabotnosti. Uspešnost Božjega oznanila je v nasprotnem sorazmerju z uspešnostjo človeških sredstev. Močno moramo biti prepričani, da odrešenje prihaja od križa. Gorje, kadar ga naša moč in modrost razvrednotita.

 

Hvala, dobri Bog, da delaš tudi izza mojih načrtov, kjer sem ubog in nemočen.

In to veliko bolje, kot si sploh lahko zamislim.

Blagoslovi, prosim, moje poti, ki ti jih izročam, da se zgodi tvoja volja.OBVESTILA


Od danes, 15. julija 2018, do naslednje nedelje, 22. julija 2018, bo v naši župniji potekal že 27. oratorij. Sodelujejo otroci od 4. do 14. leta pod vodstvom animatorjev iz župnij Brežice, Kapele, Dobova in Artiče. Letos je prijavljenih nadpovprečno število otrok (okrog 115), ki jih bo vodilo 40 animatorjev, kar pomeni 155 oseb. Oratorij bo potekal na župnijskem dvorišču, na prostoru tako imenovane »džungle« in deloma v prostorih Slomškovega doma ter na dvorišču med farno cerkvijo in Slomškovim domom. Prosimo vas, da z razumevanjem spremljate otroško razigranost in obenem poskrbite za njihovo varnost.

 

KRIŠTOFOVA NEDELJA IN AKCIJA MIVA Misijonar piše: »Preden človeku spregovorim o evangeliju, ga moram pobrati iz blata, ker sam nima moči, da bi vstal. Moram ga umiti in vsaj malo potešiti njegovo lakoto. Šele potem mu lahko spregovorim o tem, da ga Bog ljubi« (T. Kerin). Podobno ravnajo vsi misijonarji, kakor je počel naš Gospod. Cerkev v misijonih narašča, pri tem naraščajo tudi njene potrebe. Med njimi so tudi nenehne potrebe po misijonskih vozilih ali delovnih strojih. Zato v Cerkvi na Slovenskem ob Krištofovi nedelji blagoslavljamo vozila in zbiramo darove v ta namen. Krištofovo nedeljo bomo obhajali 22. julija. Naj nas pri tem spodbuja beseda sv. Antona Padovanskega: »Živa je govorica, ko govorijo dela. Umolknejo naj, prosim, besede; govorijo naj dela« (Govor 1,226).

 

SREČANJE ŽUPNIJSKIH GOSPODINJ IN POMOČNIC Romanje župnijskih gospodinj, njihovih pomočnic in pomočnikov za mariborsko metropolijo bo na dan po godu sv. Marte, v ponedeljek, 30. julija 2018, v romarski cerkvi sv. Roka v Brežicah. Do 10.30 bo zbiranje, ob 10.30 molitev rožnega venca, ob 11.00 pa somaševanje, ki ga bo vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Po sveti maši bo poskrbljeno za okrepčilo. Sklep romanja bo popoldne z litanijami Matere Božje in zahvalno pesmijo.

 

Vabljeni na ogled domače gledališke predstave »Lepo je biti muzikant« avtorja Andreasa Brandstätterja v odrski priredbi Eve Kraševec in Lojzeta Stražarja, v Poletno gledališče Studenec pri Domžalah v soboto, 4. avgusta 2018. Igra je z glasbo Slavka in Vilka Avsenika ob 65-letnici njunega ustvarjanja. Prijavite se najpozneje do 20. julija 2018 (4 mesta so še prosta) na mobi: 031 438 970 (Milka). Cena vstopnice: 17€ odrasli, 12€ otroci. Cena prevoza 8€. Odhod iz Brežic bo v soboto, 4. avgusta, ob 18.30 izpred avtobusne postaje Gimnazija Brežice in še iz dogovorjenih krajev.

 

Vabljeni pa tudi v Prlekijo - Ljutomer, kjer bo srečanje prijateljev in poslušalcev  Radia Ognjišče v nedeljo, 5. avgusta. Prijave prav tako na mobi 031 438 970 (Milka). V kolikor bo dovolj prijav bo organiziran prevoz s kombijem oz. minibusom. Cena prevoza okrog 10 EUR. Več informacij o vsebini srečanja boste lahko slišali po valovih Radia Ognjišče.

 

Vabljeni na praznik Device Marije Angelske v Porciunkuli v Krško, kjer bo sledeči program:


Sreda, 1. avgust 2018

7.00 – 7.55           spovedovanje

8.00                      sveta maša

od 18.30               naprej priložnost za spoved

20.00                    slovesna sveta maša, mašuje br. Miro Pavšek, novomašnik - kapucin

                             pete litanije Matere Božje

do  24.00              češčenje Najsvetejšega

 

 

 

Četrtek, 2. avgust 2018

6.00 – 11.30 priložnost za spoved

7.00                sveta maša

8.00                sveta maša za vernike leskovške dekanije, mašuje g. Branko Jurejevčič, novomašnik

9.15                sveta maša za vernike videmske dekanije, mašuje br. Miro Pavšek, novomašnik

10.30             sklepna sveta maša, zahvalna

                      pesem

 

KARITATIVNI TABOR ZA MLADE Škofijska Karitas Celje sporoča, da bo v času poletnih počitnic pripravila karitativni tabor za mlade od 1. do 4. letnika srednje šole in študente. Tabor je namenjen vsem, ki bi želeli nekaj svojega časa nameniti konkretnim ljudem v stiski, s konkretnim delom, saj je mišljeno, da bomo z delovnimi akcijami na domovih ljudi, ki potrebujejo pomoč na nematerialni način, omogočili posameznikom ali družinam boljšo kvaliteto bivanja ter jim s tovrstno pozornostjo podarili upanje v boljši svet. Program je za udeležence brezplačen in bo potekal od torka, 7., do petka, 10. avgusta 2018.

Program strokovno vodi Saraja Hribernik. Za vse informacije jo lahko pokličete: na 051 278 481 ali ji pišete: saraja.hribernik@karitasce.si.


ŽUPNIJSKA KARITAS BREŽICE potrebuje lupinico za dojenčka in otroški avtosedež.


Zamaškov več NE zbiramo.


Molitev pred Najsvetejšim za duhovno prenovo naše župnije je vsak petek po večerni sveti maši. Vabljeni! Češčenje Najsvetejšega spreminja nas in svet!

 

MOLITEV »ZA ŽIVLJENJE« vsak četrtek od 9.00 do 10.00 dopoldne v kapeli Lurške Marije v brežiški bolnišnici. Lepo vabljeni, da se pridružite brežiški farani in tudi župljani vseh tistih župnij, ki sodijo v območje Splošne bolnišnice Brežice.


SVETO PISMO KOT MOBILNI TELEFON

Kaj, ko bi s Svetim pismom ravnali kot z mobilnim telefonom?

  • Imeli bi ga vedno v torbi ali žepu.
  • Večkrat na dan bi ga vzeli v roke.
  • Hitro bi se vrnili domov ali tja, kjer bi ga pozabili.
  • Uporabljali bi ga, da bi osrečili prijatelje s sporočilom.
  • Z njim bi ravnali, kakor da ne moremo živeti brez njega.
  • Vsakemu svojih otrok bi ga podarili.

 

          


 

Božja službaNEDELJA

15. med letom;

 

Bonaventura,

škof,

cerkveni učitelj

15. 7.

2018

Ob 8. uri

 

Ob 10. uri

 

Ob 19. uri

za farane /

za † Pavlovič Martina (nam. cv.)

za † Pečar Franca (roj. dan)

 

za † Nino Kolešnik in Antonijo Budin

PONEDELJEK

Karmelska

Mati Božja

(Karmen)

16. 7.

2018

Ob 8. uri

 

Ob 19. uri

v čast Svetemu Duhu za razsvetljenje

 

za † Gabrijelo Vidmar, Kavšek Anico in

Leopolda

TOREK

Aleš,

spokornik

17. 7.

2018

Ob 8. uri

 

Ob 19. uri

Ob 19.uri

na čast Roži skrivnostni po njenih

namenih in duše v vicah

za † Halilovič Ivana (10. obl.)

v bolniški kapeli po namenu

SREDA

Elij iz Koštabone,

diakon, mučenec

  18. 7.

2018

 

 

Ob 19. uri

Jutranje sv. maše ne bo.

 

za † Žabkar Blanko

ČETRTEK


Arsenij Veliki,

puščavnik

19. 7.

2018

Ob 8. uri

9.00-10.00

Ob 19. uri

za † Milavec Jožefo (nam. cv.)

v bolniški kapeli molitev za življenje

za † Ivano in Antona Miklavžin (obl.),

sorodnike Miklavžin, Novak in Simčič

PETEK


Marjeta

Antiohijska,

mučenka

  20. 7.

2018

Ob 8. uri

Ob 16. uri

Ob 19. uri

za dobrotnike Slomškovega doma

v Domu upokojencev po namenu

za † Černoš Jožeta in starše Grozdina /

za † Zdenko Ažbé (7. dan)

molitev pred Najsvetejšim za duhovno prenovo župnije

SOBOTA

Danijel (Danilo),

prerok

  21. 7.

2018

Ob 8. uri

 

Ob 19. uri

za † starše Terezijo in Franca Kodrič,

Marijo in Martina Pavlovič

za † Pegan Vando /

za † Kreačič Marijo (2. obl.) in Borisa


NEDELJA

16. med letom;


Krištofova nedelja;


Marija Magdalena, spokornica, svetopisemska žena

 

22. 7.

2018

Ob 8. uri

 

 


Ob 10. uri

 

 

Ob 19. uri

za farane /

za † starše Ano, Janeza, brata Ludvika

Smukovič, teto Potokar Jožefo in starše

Bratanič

za † Anico Žerjav, Ano Lubšina, 2 Anici

Zupet, Anico Veselič in Anico Boštjančič

 

za † Zoričič Josipa (nam. cv.)

Izdal: Župnijski urad Brežice;  odgovarja: Milan Kšela, župnik;

Cesta prvih borcev 34, 8250 Brežice

Tel.: 07/ 49-61-275; GSM:031-582-301; www.zupnija-brezice.si


Namen apostolata molitve za julij


V mesecu juliju, ko se ljudje množično odpravljajo na oddih, nas Cerkev prav posebej kliče,
da se pridružimo apostolatu molitve, ki združuje milijone vernikov po vsem svetu v molitvi s skupnimi nameni. V letu 2018 je za vsak mesec v letu določen najmanj en molitveni namen.

Papežev ali splošni namen vsebuje tisto, kar vernikom posebej priporoči sveti oče.

Namen za evangelizacijo molilcem približa potrebe dežel, kjer se krščanstvo šele razvija ali pa je v zatonu.

Domači, slovenski namen pa izpostavi nekatere potrebe, s katerimi se sooča domača Cerkev.


V letošnjem juliju je predviden molitveni namen za evangelizacijo:

Za evangelizacijo: duhovniki v svojem pastoralnem poslanstvu

Da bi duhovniki, ki trpijo zaradi utrujenosti in samote v svojem pastoralnem delu, začutili pomoč in tolažbo prijateljstva Gospoda in svojih bratov.Razpored branja pri bogoslužju v župniji Brežice

Nedelja med letom

 

 

ob 8. uri

ob 10. uri

1. julij

13. ned. med letom

Marjetka Peterkovič

Tomaž  Šubic

Katja Ogorevc

Valentina Lapuh

8. julij

14. ned. med letom

 

Kaja Galič

Ivana Vogrinc

Marija Žnideršič

Irena Komljanec

15. julij

15. ned. med letom

Majda  Adamič

Angela Ivančič

Marija Bogolin

Patricija Kelhar

22. julij

16. ned. med letom

Zinka Žnideršič

Kaja  Galič

Janja  Rostohar

Urška Racman

29. julij

17. ned. med letom

Mija Baškovč

Tomaž  Šubic

Katja Ogorevc

Davor Lipej

5. avgust

18. ned. med letom

Majda Adamič

Marjetka  Peterkovič

Valentina Lapuh

Irena Komljanec

12. avgust

LOVRENČEVA NEDELJA

 

Ivana  Vogrinc

Bruno Budič

Marija Žnideršič

Matej

19. avgust

ROKOVA NEDELJA

Angela Ivančič

Zinka Žnideršič

Marija  Bogolin

Davor  Lipej

26. avgust

21. ned. med letom

Mija Baškovč

Tomaž Šubic

Patricija Kelhar

Štefko Kolić

2. september

22. ned. med letom

Majda Adamič

Kaja Galič

Janja Rostohar

Urška Racman

9. september

23. ned. med letom

Štefko Kolić

Mateja kolić

Katja Ogorevc  Matic Omerzu

16. september

24. ned. med letom

Marjetka Peterkovič

Angela Ivančič

Marija Žnideršič

Ana Žnideršič

23. september

 Slomškova nedelja 

Zinka Žnideršič

Bruno Budič

Marija Bogolin

Matej

30. september

26. ned. med letom

 

Majda Adamič

Kaja Galič

Janja Rostohar

Patricija Kelhar

Kaj se dogaja v Slomškovem domu?

Kržičnikova ul. 2, Brežice

V Slomškovem domu deluje Župnijska Karitas.

Dežurne ure: Pisarna: vsak torek od 9.00-12.00, sprejem in oddaja obleke: vsaka sreda od 15.00-16.00. Telefon: 07 49 61 275 ali 07 49 61 091. Nujni primeri na gsm: 041 754 877. 

V Slomškovem domu je zimska kapela Sv. Križa.

V sobi levo od glavnega vhoda so razna srečanja: ob torkih in četrtkih telovadba, v sredo in soboto zvečer srečanje članov neokatehumenata, občasno pa razna predavanja.

Sobo desno od glavnega vhoda je veroučna učilnica, kjer so tudi razna druga srečanja in predavanja.

Slomškov dom živi, vsekakor pa se bomo trudili (Župnija Brežice in Društvo 1824), da bo v tej starodavni stavbi, sedaj obnovljenem objektu, ki je last vseh nas, vedno več novih vsebin in dogodkov. Vabimo tudi vse mlade naše župnije, da nam pri tem pomagate s svojo mladostno zagnanostjo, iznajdljivostjo, inovacijo …


SLOMŠKOV DOM, Kržičnikova 2, 8250 Brežice

Dogodki v tednu od 15. 7. do 22. 7. 2018

 

Torek od 9.00 do 12.00

Župnijska Karitas

Sreda od 15.00 do 16.00

Župnijska Karitas

Torek, sreda, četrtek popoldne

telovadba - srečanje

Sreda ob 19.00

srečanje za neokatehumensko skupino

Sobota zvečer

Evharistija - neokatehumenat
                                   Razpored maševanja v bolniški kapeli           

Marije Lurške v Splošni bolnišnici BrežiceV BOLNIŠKI KAPELI JE SVETA MAŠA VSAK TOREK OB 19. URI.


Datum

Duhovnik

Župnija

Telefon

3. 7. 2018

Janez Zdešar

Velika Dolina

040/221-077

10. 7. 2018

Gregor Majcen

Brestanica

07/49-79-160

17. 7. 2018

Milan Kšela

Brežice

031/582-301

24. 7. 2018

Matej Užmah

Dobova

041/820-324

31. 7. 2018

Roman Travar

Dobova

040/157-201

7. 8. 2018

Ludvik Žagar

Leskovec

041/912-858

14. 8. 2018

Jože Pacek

Čatež ob Savi

040/204-932

21. 8. 2018

Franc Levičar

Raka

041/268-082

28. 8. 2018

Vlado Leskovar

Bizeljsko

041/771-935

4. 9. 2018

Jože Miklavčič

Kostanjevica na Krki

040/351-890

11. 9. 2018

France Novak

Sv. Križ – Podbočje

031/239-104

18. 9. 2018

Janez Žakelj

Cerklje ob Krki

041/321-019

25. 9. 2018

Robert Smodiš

Videm ob Savi - Resa

031/232-025

2. 10. 2018

Alfonz Grojzdek

Krško

040/719 -337Razpored maševanja v kapeli Srca Jezusovega v

Domu upokojencev Brežice, Dobovska cesta 8, Brežice


V KAPELI  SRCA JEZUSOVEGA JE SVETA MAŠA VSAK PETEK OB 16. URI.

Datum

Duhovnik

Župnija

Telefon

29. 6. 2018

Gregor Majcen

Brestanica

031/696-804

6. 7. 2018

Janez Zdešar

Velika Dolina

040/221-077

13. 7. 2018

Matej Užmah

Dobova

041/820-324

20. 7. 2018

Milan Kšela   

Brežice

07/49-61-275

27. 7. 2018

Jože Špes

Brestanica

07/49-79-160

3. 8. 2018

Jože Pacek

Čatež ob Savi

07/49-64-703

10. 8. 2018

Robert Smodiš

Videm / Resa

031/232-025

17. 8. 2018

Franc Levičar

Raka

07/49-75-303

24. 8. 2018

Vlado Leskovar

Bizeljsko

041/771-935

31. 8. 2018

France Novak

Sv. Križ – Podbočje

07/49-78-227

7. 9. 2018

Jože Miklavčič 

Kostanjevica na Krki

07/49-87-026

14. 9. 2018

Janez Žakelj

Cerklje ob Krki

07/49-69-175

21. 9. 2018

Roman Travar

Dobova

040/157-201Slomškov dom v Brežicah


                                              

       Kako potekajo dela na obnovi Slomškovega centra v Brežicah:

O Slomškovem centru v Brežicah
  


                    


Ċ
Župnišče Brežice,
27. jan. 2015 05:12
Ċ
Župnišče Brežice,
21. avg. 2014 23:31
Ċ
Župnišče Brežice,
13. okt. 2016 23:56
Comments