What's Happening‎ > ‎

DRUŠTVO 1824

VABILO NA LETNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA 1824


Lepo torej vabljeni na Občni zbor Društva 1824, 
ki bo v ponedeljek, 29. 1. 2018, ob 19. uri, v Slomškovem domu v Brežicah.


Upam, da se ga boste udeležili v čim večjem številu, da se pogovorimo o dosedanjem delu in si zastavimo nove cilje za leto 2018. 

Prosim sporočite tudi preostalim članom Društva 1824, če lahko, kajti vsi nimajo e-maila. Bo pa vabilo objavljeno tudi v nedeljskih oznanilih. Seveda prosimo člane, da poravnajo članarino, ki ostaja na istem nivoju kot lani.LETNI ZBOR ČLANOV 2017

Letni zbor članov društva "1824"


Letni zbor "1824"
Adventna delavnica 2016

V soboto, 26. 11. 2016, so pod okriljem Društva 1824 in v okviru programa Ohranjevanje in posredovanje dediščine koledarskih in prazničnih šeg že peto leto zaporedoma potekale otroške adventne delavnice. Program sofinancira Občina Brežice.


Na delavnicah, ki so potekale v prostorih Slomškovega doma v Brežicah, so otroci v starosti do 15 let, pod vodstvom animatorjev, izdelovali voščilnice, okraske za jelko, božične slike, manjše božične jelke in adventne venčke. Izdelke so nato ponesli v svoje domove. Delavnic se je udeležilo 40 otrok.

Vir: Društvo 1824OZNANILO:

(za nedeljo 20. 11. 2016)

 

Društvo 1824 vabi vse otroke do 15. leta starosti,

da se udeležijo Miklavževih in adventnih delavnic.

 

V soboto, dne 26. 11. 2016, od 9. do 12. ure, bodo v Slomškovem domu potekale otroške delavnice, na katerih se bodo izdelovali okraski za jelko, voščilnice, božične slike in adventni venčki. Delavnico adventnih venčkov vodijo sodelavke Karitas.

Vse izdelke bodo lahko otroci nato odnesli v svoje domove.
Upamo, da se boste delavnic udeležili v čim večjem številu.

 

Društvo 1824


ŽIVLJENJE V OBČINI BREŽICE IZ ARHIVA DAVORJA LIPEJA; drugi del


fotografska razstava, 

petek, 28. oktober, ob 19. uri,  Slomškov dom, Brežice 

Prav na dan občinskega praznika je Društvo 1824 v prostorih obnovljene nekdanje šole v centru Brežic, danes Slomškovem domu, odprlo razstavo z naslovom DAVOR LIPEJ: ŽIVLJENJE V OBČINI BREŽICE IZ ARHIVA AVTORJA; drugi del.

 

Tako je društvo uresničilo načrte in nadaljuje vpoglede v bogat arhiva zapisovalca dogodkov in dogajanja v občini Brežice Davorja Lipeja. S ciklom smo pričeli leta 2015 s prvo fotografsko razstavo, prav tako v čast praznika Občine Brežice in v počastitev 25. obletnice plebiscita – pričetka osamosvajanja Republike Slovenije. Nekako takrat se je pričela tudi fotografska in video pot Davorja Lipeja, ki svoj prosti čas namenja dogajanju v mestu, v občini in širše. Drugi del razstave, prav tako v čast naše občine odpira nova pričevanja in predstavlja nov del zapisov od leta 1991 pa do danes. Tako je zbrane v polni nekdanji učilnici najprej nagovorila predsednica društva mag. Mojca Strašek Dodig, po nagovoru župnika Milana Kšele pa sta program nadaljevala Davor Lipej in Alenka Černelič Krošelj, ki sodeluje pri sooblikovanju projekta. Lipej je za večer pripravil izbor različnih prispevkov, ki so nastali v zadnjih 25-ih letih in kažejo stanje mesta ter nekaterih delov občine. Zbrani so z zanimanjem gledali in poslušali Lipejev pogled na območje v različnih letih ter ga primerjali s sedanjostjo. Po ogledu filma, sta izbor in razstavo predstavila skupaj z Alenko Černelič Krošelj oziroma sta se pogovarjala tako o delih kot o časih – preteklosti in sedanjosti ter ob tem opozorila, da je naša naloga opozarjati na pomen domovine in na spoštovanje do naše skupne države.

 

Razstavo je odprl Ivan Molan, župan občine Brežice, 

ki je ob ogledu filma in razstave poudaril, da tudi ta dokazuje njegove besede na osrednji občinski proslavi, kjer je poudaril, da je bilo v občini Brežice veliko narejenega in da so spremembe na bolje vidne.

Z glasbenim programom so večer obogatile članice Vokalne skupine Aria, večer pa se je zaključil v prijetnem klepetu in druženju.Letni zbor članov društva "1824" je bil v Slomškovem domu v Brežicah, 18.marca 2016.
Med pomembnejšimi točkami dnevega reda je bil tudi predlog za novega predsednika društva in člani so izvolili Mojco Strašek Dodig za novo mandatno obdobje na čelu društva.

Letni zbor članov "1824" ....marca 2016


V petek, 18. 3. 2016, je v Slomškovem domu v Brežicah potekala že peta seja Zbora članov Društva 1824. Udeležilo se jo je 17 članov.  Z uvodnim pozdravom je sejo  ob 16. 30. uri otvoril dosedanji predsednik Filip Ferenčak. Uvodoma je povzel delovanje Društva 1824 v njegovem mandatu.
Pri tem je izpostavil tudi skupine, ki delujejo pod okriljem Društva 1824: Karitas, biblična skupina, pevski zbor in mladinska skupina. Izpostavil je tudi izvedene projekte kot npr. socialno podjetništvo, kjer je Društvo 1824 zaposlilo eno osebo za določen čas, do drugih projektov (programi za mlade, oratorij, ljubiteljska kultura, Rokovo idr.), ki bogatijo delovanje Društva 1824, kot tudi sodelovanje z Občino Brežice.

Po predstavitvi in potrditvi vsebinskega in finančnega poročila so zaradi poteka mandatov sledile volitve članov v organe Društva 1824. Za predsednico je bila izvoljena Mojca Strašek Dodig, za člane upravnega odbora pa Jurij Žnideršič, Patricija Kelhar (predstavnica skavtov), Anita Gramc (blagajničarka), Alenka Černelič Krošelj, Milan Kšela (župnik), Jože Kelhar (gradbeni odbor), Zinka Žnideršič (Karitas) in Majda Adamič (ŽPS).
Za člane nadzornega odbora so bili izvoljeni Stanislav Golobič, Martin Pavlovič in Filip Ferenčak,  za člane disciplinske komisije pa Erika Opravž, Marija Žnideršič, Ivan Bratanič, Franc Racman in Rajko Žnideršič. Sledila je predstavitev programa Društva 1824 za leto 2016.

 Predsednica Mojca Strašek Dodig  je povedala, da bo Društvo 1824 nadaljevalo z izvajanjem dejavnosti v okviru Programa za mlade, ki ga vsako leto razpisuje Občina Brežice, v okviru katerega bo v tem velikonočnem času ponovno organizirana že peta velikonočna delavnica za otroke, v mesecu decembru pa bodo, prav tako že petič organizirane adventne otroške delavnice. V okviru tega programa bo izveden tudi projekt Oratorij 2016, letos z razširjenim programom.

V mesecu avgustu 2016 je ponovno predviden dogodek Rokovo, ki se bo odvijal pred cerkvijo sv. Roka. Pri tem povabi vse člane Društva 1824, da aktivno sodelujejo s svojimi predlogi in drugimi aktivnimi dejanji, s katerimi bodo obogatili dejavnosti Društva 1824. Slednje si bo tudi v tem letu prizadevalo spremljati aktualne razpise, v okviru katerih bo izvajalo različne dejavnosti v Slomškovem domu ter s tem za namene nadaljnje obnove in obogatitve vsebine Slomškovega doma namenilo tudi pridobljena nepovratna finančna sredstva. Prav tako si bo prizadevalo organizirati druga različna srečanja. Članica upravnega odbora Alenka Černelič Krošelj je dodala, da je letos tudi 25. obletnica naše samostojnosti in prav je, da se v Društvu 1824 spomnimo tudi tega dogodka. Filip Ferenčak pa je izpostavil še projekte v okviru brežiškega oktobra.


Program občnega zbora društva 1824 in prijavnica za nove člane:VABILO:      Društvo 1824 vabi vse otroke do 15. leta starosti,

da se udeležijo velikonočnih delavnic.

V soboto, 19. 3. 2016, od 9. do 12. ure, bodo v prostorih Slomškovega doma v Brežicah potekale delavnice:

- izdelave butaric,

- velikonočnih voščilnic ter okraskov in

-  pirhov.

Priporočamo (ni pa to nujno), da otroci s seboj prinesejo škarje, kakšno staro blago, vato, lepilo in morebiten drug material, ki ga imajo na doma na zalogi.
Vse izdelke bodo lahko otroci nato odnesli v svoje domove.
Upamo, da se boste delavnic, ki jih Društvo 1824 organizira že petič zapored, tudi letos udeležili v čim večjem številu.
 

Društvo 1824


Miklavževa delavnica izdelave prazničnih okraskov in peke piškotov:

Mladinska delavnica


Delavnica peka piškotov in izdelava okraskov

VELIKONOČNA DELAVNICA

Delavnica velikonočnih butaric


Velikonočna delavnica-izdelava butaric in okraskov 2015


Tudi v letošnjem letu so se otroci pod okriljem Društva 1824 srečali na velikonočnih delavnicah. Kot vsako leto so ustvarjali pisane pirhe, ki so jih pobarvali z oljnimi barvami. Nekatere so nato namazali še z lepilom in jih pomočili v kristalni sladkor ali pa so na njih nalepili različne velikonočne vzorce, ki so jih izrezali iz papirnatih prtičkov. Ustvarili soveč kot 80 različnih pirhov. Letos pa so se izdelovale tudi pisane košarice za pirhe. Otroci so jih ustvarjali iz kartonastih tulcev, ki so jih po želji okrasili. Rezultat delavnic so bile tudi leseni križi in pisane voščilnice, v katerih so otroci svojim staršem zaželeli lepe velikonočne praznike. Prav tako so se tudi letos izdelovale butarice, kot vedno, pod budnim očesom izkušenih mentorjev. Otroci so na lesene palice vezali oljke in različno zelenje, ki so jih nato okrasili s pisanimi trakovi. Ker je bilo število obiskovalcev delavnic veliko (okoli 35 otrok), so si morali material med seboj razdeliti in biti drug do drugega potrpežljivi. Otroci so tako ustvarjalno izkoristili svoj prosti čas ter se, po njihovem smehu sodeč, tudi zelo zabavali.

 
O delu društva v letu 2013


 

ONSTRAN BLIŽINE 

V nedeljo, 20. oktobra 2013, je v organizaciji Društva 1824 v Slomškovem domu v Brežicah potekala predstavitev pesniške zbirke Onstran bližine avtorja Antona Tasiča. V pogovoru sta sodelovala avtor zbirke Anton Tasič in Janez Plestenjak, avtor spremnega zapisa v zbirki in kritik. Svoj pogled na ustvarjanje sta predstavila vsak na svoj način. Anton Tasič je predstavil predvsem, kako je pesniška zbirka nastala, kdaj je začutil, da se v njem skriva poet, kako doživlja svoje pesmi in pesmi drugih in kaj mu zatekanje v svet verzov pomeni. Janez Plestenjak pa se je dotaknil razmišljanja o poeziji nasploh, kako se je lotil soustvarjanja pesniške zbirke in kako je treba pristopiti k branju poezije, prispeval pa je tudi uvodni nagovor pred vsakim sklopom recitacij.

V drugem delu so nato 4 recitatorji (Zinka Žnideršič, Tomaž Šubic, Katja Ogorevc in Matic Omerzu) v parih številnim obiskovalcem umetniško podajali izbrane pesmi, vsaka pesem pa je bila dvakrat peta, da je vdrugo nadomestila, kar je vprvo zamudila.

Za kulturni program sta poskrbeli Kaja Galič na violini in Nika Tabor na citrah, pogovor pa je vodila Mateja Jankovič Čurič.

Vse zbrane sta na koncu nagovorila še predsednik društva Filip Ferenčak in župnik Milan Kšela, ki sta poudarila, da sta ponosna, da je predstavitev Tasičevega prvenca tako dobro uspela.

Fotografije

Fotografije

 

 

 

Pod okriljem projekta socialnega podjetništva – Izziv za Posavje, vas Društvo 1824 vabi na info točko, ki deluje vsako sredo od 8. do 16. ure v Slomškovi dvorani na Cesti prvih borcev 34, 8250 Brežice. Vljudno vabljeni!

 Velikonočna delavnica za otroke
 

Velikonočna delavnica 2013

 
 
V soboto, 23. marca 2013, so pod okriljem Društva 1824 in v okviru programa Ohranjevanje in posredovanje dediščine koledarskih in prazničnih šeg, potekale tri otroške velikonočne delavnice. Na delavnicah so otroci v starosti do 15 let izdelovali butarice, pirhe in velikonočne voščilnice. Delavnic se je udeležilo 25 otrok. Skupaj z ustvarjalkami vseh generacij so izdelali 35 butaric, 50 voščilnic z velikonočnimi motivi in obilico pisanih pirhov. Izdelki, ki jih otroci niso ponesli v svoje domove, bodo bili do Velike noči tudi razstavljeni v veži župnijske cerkve sv. Lovrenca v Brežicah.
 
 
 
Letni občni zbor društva "1824" v Brežicah
 
 
 V Slomškovi dvorani je potekal redni letni občni zbor članov društva 1824.
 
Poročilo o delu društva v minulem letu, to je 2012 si lahko preberet v dokumentu, priponki na dnu strani, prav tako načrte za letošnj leto in zapisnik občnega zbora društva.
 
 

Društvo 1824

 

Društvo "1824" Občni zbor

 
 

Ob jubileju našega delovanja smo izdali lično zloženko, v kateri smo strnili dogajanja v letu dni delovanja, ob tem pa se tudi predstavljamo kot dejavno društvo. Več si lahko preberete iz naše publikacije. 

 
 

 
Adventna delavnica v izdelovanju venčkov in peki piškotov, ter peciva.

Adventna delavnica

 
 
 
 
 
 
 Društvo je dejavno že eno leto in ob tem je članica društva zbranim predstavila sedanje delovanje in načrte v tem iztekajočem se letu 2012:

O društvu 1824 v letu 2012

 
 Ob tem velja še posebej prijazno povabilo vsem, ki bi se želeli vključiti v delo društva 1824 da to lahko store bodisi v pisarni župnije ali preko pristopne izjave, ki jo najdete na tej spletni strani spodaj.
 
 
 
 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
 
 
 O novih jaslicah v Brežicah
 
Društvo 1824 je povabilo vse, ki so želeli sodelovati pri soustvarjanju novih jaslic v letu 2012. V sklopu programa za mlade, ki ga je sofinancirala Občina Brežice, smo nove jaslice obogatili z maketo mestnega jedra Brežic. Za začetek farna cerkev sv. Lovrenca z okoliškimi stavbami, v naslednjih letih se bo podoba jaslic širila in dopolnjevala z maketami ostalih stavb mestnega jedra v smereh proti gradu in Rokovi cerkvi.

Nove jaslice v Brežicah


Ali poznate Antona Martina Slomška ?
 
 
 

Poznate Antona Martina Slomška

 
 

O novem društvu 1824

 
 
 

Društvo 1824

 
 
 
 

DRUŠTVO 1824

Društvo 1824 je bilo ustanovljeno 19. decembra 2011 z namenom združevanja prostovoljcev vseh generacij, ki želijo razvijati raznovrstne dejavnosti na območju mesta Brežice, Župnije Brežice in Občine Brežice. Cilj društva je združevanje in enotno delovanje različnih skupin, ki v zadnjih letih uspešno delujejo in prispevajo h kakovosti preživljanja prostega časa in aktivnosti ljudi različnih starosti, interesov in znanj. Pomemben del delovanja Društva 1824 je povezan s celovito obnovo stavbe nekdanje osnovne šole na Kržičnikovi ulici 2, nepremičnega spomenika lokalnega pomena. Župnija Brežice se že vrsto let trudi in izvaja gradbeno obnovo, ob tem pa se zaveda, da mora hiša – Slomškov dom dobiti tudi ustrezno vsebino, ki bo združevala različne dejavnosti – tiste, ki so že oblikovane in nove, ki bodo nastale na podlagi potreb in želja sooblikovalcev življenja hiše po gradbeni obnovi.
V okviru župnije Brežice že vrsto let deluje več različnih skupin, ki so se sedaj pod okriljem novoustanovljenega Društva 1824 medsebojno povezale z namenom razvijanja in izvajanja dejavnosti s področja otrok in mladine, kulture, sociale, družine, starejših občanov, izobraževanja, športa ter rekreacije, ustvarjanja, posredovanja, predstavljanja in varovanja kulturnih vrednot in dediščine na območju Župnije Brežice.
Tako so skladno z zgornjim namenom že dlje časa dejavni biblična skupina in otroški pevski zbor, ki je izdal tudi svojo glasbeno zgoščenko pod vodstvom Mateje Količ. Za obnovo Slomškovega doma od ustanovitve leta 2007 skrbi gradbeni odbor, s ciljem čim prejšnje in gospodarne obnove ter zagotovitve prostorov za raznovrstne dejavnosti. Obnova se je pričela leta 2004.
V zadnjih letih so aktivni tudi skavti, ki sodelujejo pri izvajanju vsakoletnih oratorijev, usposabljajo otroke in mladino za prostovoljno mladinsko delo, v svojih programih pa se posvečajo povezovanju in skrbi za naravo ter okolje. Vsako leto pa v Občino Brežice v božičnem času prinesejo Lučko miru in so pomembni sooblikovalci kakovostnega preživljanja prostega časa in neformalnega učenja otrok in mladine v omenjeni občini. Pred časom pa se je ustanovil tudi mladinski pevski zbor, ki bo s svojim delovanjem in nastopi ob določenih prireditvah prav tako sledil zgoraj navedenemu namenu Društva 1824.
Osrednji del delovanja na področju dobrodelnosti ima Župnijska Karitas, ki je v letu 2011 praznovala 20. obletnico obstoja in delovanja. Združuje 16 prostovoljcev. V okviru svojega dobrodelnega dela prostovoljke sprejemajo in izdajajo dobrine, organizirajo delavnice (izdelava butaric, adventih venčkov). Ob posebnih dnevih, kot so materinski dan, Miklavž, obiskujejo in obdarijo mlade mamice v porodnišnicah, varovance Doma upokojencev in otroke. Na prvo adventno nedeljo imajo vsako leto tradicionalni dobrodelni koncert »Klic dobrote«, kjer se namesto vstopnic zbirajo prostovoljni prispevki. Denarna sredstva za pomoči potrebnim zbirajo skozi vse leto.
Vse zgoraj navedene skupine združujejo ljudi vseh starosti. S svojim delovanjem in zastavljenimi projekti stremijo h glavnemu cilju Društva 1824, tj. zagotavljanju pogojev za delovanje raznovrstnih programov in prireditev, ki vključujejo: dejavnosti za otroke in mladino, kulturne, socialne, karitativne dejavnosti, dejavnosti za družine, starejše, izobraževalne, duhovne, športne in rekreacijske dejavnosti. Zaradi navedenega bo Društvo 1824 s svojim delovanjem ter skladno z zgoraj navedeni namenom in ciljem prispevalo k nadaljnjem razvoju in nadgradnji že zastavljenih in izvedenih projektov ter programov na tem področju.
Društvo 1824 je poimenovano z letnico, ki obeležuje gradnjo nekdanje šole, danes z naslovom Kržičnikova 2 in leto, ko je Anton Martin Slomšek bil posvečen v duhovnika. Slomšek je  s svojim delovanjem zaznamoval tako Župnijo Brežice še bolj pa Občino Brežice.


DELA NA OBJEKTU SLOMŠKOVEGA CENTRA V LETU 2011,

KRŽIČNIKOVA 2, BREŽICE

 

V marcu smo nabavili keramične ploščice za prostore Župnijske Karitas in bodočo zimsko kapelo in keramična dela tudi izvedli. Izvedli smo tudi pleskanje istih prostorov Izvedene so bile elektrostoritve z vgradnjo opreme v glavno el. omarico. Podjetje Elektro je izvršilo priklop objekta na omrežje. Montirali smo svetila in dali izdelati opremo, pohištvo za prostore Župnijske Karitas. Montirana je bila tudi oprema v sanitarijah Župnijske Karitas. Septembra smo uspeli urediti drenažo in obnoviti celotno fasado na južni strani zgradbe. Uspeli pa smo izvesti tudi omete v ostalih dveh prostorih pritličja, v delu hodnika, stopnišča in v prostorih glavnih sanitarij ter položili hidroizolacijo v istih prostorih.

Vsi računi so poravnani in nimamo nobenih dolgov. Z deli napredujemo toliko, kolikor imamo finančnih sredstev.

Gradbeni odbor je imel 5 zelo aktivnih sej, na katerih je načrtoval in usklajeval vsa dela, za kar gre vsem članom veliko priznanje in zahvala.

Hvala in Bog povrni tudi vsem vam darovalcem in udeležencem mesečnih nabirk.


Ċ
Župnišče Brežice,
12. mar. 2013 07:37
ĉ
Župnišče Brežice,
19. feb. 2012 04:26
Ċ
Župnišče Brežice,
12. mar. 2013 07:37
Ċ
Župnišče Brežice,
16. apr. 2012 05:33
Ċ
Župnišče Brežice,
15. mar. 2016 06:32
Ċ
Župnišče Brežice,
12. mar. 2013 07:36
Ċ
Župnišče Brežice,
16. apr. 2012 05:34
Ċ
Župnišče Brežice,
17. mar. 2013 13:31
Comments